Eindhoven kleurt oranje

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Uit Europees onderzoek blijkt dat hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Ook in Nederland vinden de laatste jaren diverse activiteiten plaats rond Orange the World. Het Vredespaleis, het EYE in Amsterdam en afgelopen jaar de Erasmusbrug in Rotterdam werden oranje uitgelicht, en lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie organiseerden straatacties en andere activiteiten. Toch leeft de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen nog niet breed in Nederland. UN Women en Zonta Nederland hebben de handen ineen geslagen om daar verandering in te brengen, onder andere door gemeenten en provincies te betrekken.

Orange the World in Nederlandse provincies en gemeenten

UN Women werkt samen met afdelingen van Zonta en andere organisaties om gemeenten en provincies hiervoor te benaderen.Inmiddels doen 8 gemeentes mee en worden 15 objecten oranje aangelicht. Ook Eindhoven zegt NEE,op 25 november straalt Het Evoluon in oranje licht.We vragen ook alle burgemeesters in Nederland om een foto of video van zichzelf met een oranje handschoen te verspreiden via sociale media en andere communicatiekanalen van de gemeente, om daarmee hun steun uit te spreken voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Zie hier het filmpje van Zonta Eindhoven gemaakt door Studio 040.