Succesvolle samenwerking

Succesvolle samenwerking Zonta aan de Leede en Zonta Kampala

De Zonta club van Kampala in samenwerking met de Zonta aan de Leede club en de Stichting Wilde Geese implementeren een sanitair project met de titel “Behoud van meisjes in de school” in het Kanungu district, West-Oeganda.
Dit eenjarige project is erop gericht om zoveel mogelijk meisjes op school te houden door maandverband te verspreiden, hygiëne-educatie aan de meisjes te geven en een latrine in Kihihi te bouwen voor de meisjes. Hierdoor worden ze in staat gesteld om een veilige plaats te hebben die voldoet aan de menstruele eisen/ wensen, zonder dat ze door de jongens worden belachelijk gemaakt.
Het heeft wat voeten in aarde gehad maar de eerste inventarisatie en stappen op weg naar onze toiletten/ duurzaam maandverbandproject voor meisjes zijn gezet. Ook de opleidingen van 2 verpleegkundigen zijn inmiddels gestart.

Het is heel bijzonder om samen met Oegandese Zontians te werken aan de realisatie van zo’n doel. Tijdens het bezoek sprak het Zonta team ook met de districtsleiderschap, waaronder de District Education Officer, de plaatsvervangend gemeenteraad voorzitter en de Resident District Commissioner. We hebben ons project geïntroduceerd en we hebben hiervoor applaus ontvangen, omdat het District partners nodig heeft om de water-, sanitaire en hygiëne-niveau (WASH) in de scholen te verbeteren. Dit is een gebied dat niet veel financiering van de regering heeft ontvangen.

Het doel voor dit project is om het in twee scholen te realiseren. Dit zijn de basisschool Kihiihi in de gemeente Kanungu en de basisschool Bushere in Kanungu sub-county. De volgende stap is nu dat het team van Zonta de aannemer de opdracht geeft om te beginnen. De volgende reis wordt gepland wanneer het werk is voltooid, zodat een beoordeling kan worden gedaan voor de definitieve betaling.

Kijk vooral ook dit filmpje.